Salutare! Nu, nu am renunțat la revistă ci am făcut greșeala să călcăm pe la muncă. Ne-a văzut cineva și ne-au pus să muncim pentru bani. A fost oribil și nu recomandăm. În pauzele de cafea a trebuit să le explicăm colegilor că noile vaccinuri anti-coronavirus nu conțin, de fapt, decât o moleculă care ajută sistemul imunitar să dezvolte anticorpi care vor distruge învelișul exterior al virusului și nu virusul în sine. Că virusurile sunt secvențe de ADN sau ARN protejate de un înveliș, motiv pentru care nu sunt neapărat considerate a fi vii, că oculta mondială nu te poate controla printr-un vaccin, că așa cum intră oxigenul prin mască poate să iasă și dioxidul de carbon prin ea, și multe altele.

Dar să trecem la treabă. Pentru că în 2020 nu ați fost cuminți am compilat o listă cu ce nu mai e cazul să faci începând cu 2021. Mai ai 10 zile, așa că spune repede toate glumele cu Clinton, Ceaușescu și Lenin. Mai jos găsești lista cu ce va fi interzis din punct de vedere estetic începând cu noul an:

 1. Să citezi din paraziții. Au trecut 26 de ani de la înființarea trupei Paraziții și nu mai e ok să citezi din versurile lor de cel puțin 10 ani. Nu doar că nu e ok să citezi din ei dacă ai peste 30 de ani, nu e ok să citezi din ei orice vârstă ai avea. Am zice că motivele sunt evidente dar e clar că nu, așa că le vom enumera aici:
  • Trupa există de prea mult timp, orice melodii ar scoate cu acelasi stil este irelevant. Îi poți consideră pentru citate doar dacă își schimbă sau alterează suficient stilul.
  • Majoritatea versurilor sunt misogine, homofobe sau doar injurioase. Nimeni nu mai are energie pentru atâta ură în 2021, când doar ne străduim să supraviețuim.
  • Nu a fost niciodată amuzant, relevant sau considerat drept dovadă de cultură.
  • Nu am auzit pe nimeni să râdă la un citat din Paraziții.
  • Cheloo face parte din juriul iUmor și e prieten cu Bendeac.
 2. Să tutuiești vânzătoarele și chelnerii. A trecut marea revoluție muncitorească și nu mai suntem toți la fel (nici n-am fost). Dacă nu vrei să fii etichetat drept bădăran este timpul să adopți clasicele formule de politețe.
 3. Să fii homofob. Toleranță nu înseamnă că ești de acord cu o platformă sau alta. Ba dimpotrivă, înseamnă că nu ești de acord dar recunoști că nu deții toate informațiile sau toată capacitatea de înțelegere pentru un fenomen. În cel mai rău caz e treaba lor. Maxim.
 4. Să te “documentezi” pe net despre informații pentru care nu deții o bază de cunoștințe validată de o instituție. Spre exemplu un medic chirurg se poate informa despre virusuri pentru că știe unde să caute informații corecte și verificate. Similar, un mecanic se poate informa despre chestiunea motorului cu apă chioară sau un fizician despre marea criză din cosmologie (e adevărat, cosmologii trăiesc o criză legată de faptul că noile date cu privire la expansiunea universului nu se potrivesc cu teoriile existente). Dar un profesor de educație fizică nu poate să-ți spună că știe el mai bine cum e chestiunea cu virusurile pentru că a văzut un videoclip pe youtube de-a lu unu, doctor ceva în State.
 5. Să crezi într-o ocultă mondială. Serios, majoritatea oamenilor au mai multă încredere în această ocultă mondială decât ar avea așa zisa ocultă în sine, daca ar exista. Vă putem spune sigur că nu există nici o ocultă mondială pentru că la ultimele întâlniri ale ocultei n-a venit nimeni, invocând că nu-i lasă soțiile să plece noaptea aiurea de acasă. Poate există o ocultă mondială a soțiilor. La asta nu te-ai gândit!
 6. Să pui muzică de pe youtube la petreceri. În caz că nu ai aflat, youtube nu mai e canalul ala plin doar cu muzică și nu vrei să te trezești cu un podcast al Deliei despre cum nu e ok să fii iubit de toată lumea imediat după “Dă-mi aer” de Florin Salam si Whatțs Up. În plus, pe youtube muzica se oprește după 30 de minute, timp suficient cât cine e mai aproape de laptop să pună un rave ceva. Nu vrei asta. Nu mai avem nici unul winamp în acest deceniu așa că Spotify. Nu, nu poți să pui muzică de pe Zu Tv (vezi problema cu podcast-ul Deliei).
 7. Să fii naționalist/rasist. Ai zice că e la modă după cine a intrat în parlament, dar nu, nu e. Nici n-a fost în ultimii 70 de ani. Țara asta n-a fost formată doar din daci, romani, slavi, turci, tătari, sași, germani, unguri, celți. Înțelegi unde batem? Naționalismul n-ar face decât să ne facă și mai puțini prieteni peste hotare și chiar nu e cazul.
 8. Să scrii cu “sh” și “tz” în loc de “ș” și “ț” sau simplu “s” și “t”. Pe bune, nici nu știm de ce scriam acum 20 de ani așa, dar e cazul ca acest obicei să dispară o dată pentru totdeauna. A fost o idee proastă și n-am economisit deloc timp cu ea.
 9. Să deții o batistă. Ba, mai rău, să o ai la tine. Știai că primele șervețele au fost inventate acum 96 de ani? Cu siguranță timp destul să afle toată lumea care deține batiste de această grozavă invenție. Mda, așa ai zice.
 10. Ultima e pentru fete: să postezi citate inspiraționale pe net împreună cu pozele tale. Asta n-a fost cool nici pe vremea Hi5-ului, cu siguranță nu este nici azi. Și nu, nu e voie nici dacă ai citit cartea. Nici măcar dacă e relevantă pentru poze. Nici măcar dacă ți-a dat papucii și vrei să știe că ești bine. Doar nu.

Suntem convinși că dacă nu mai repeți obiceiurile de mai sus ai să ai un an 2021 mai bun decât 2020. În orice caz, dacă nu tu măcar cei din jurul tău vor avea un an mai bun.