Sigur că lumea a mai trecut prin pandemii și în trecut. Ba chiar, dupa apariția pandemiei curente, istoricii și-au amintit că a mai fost una cam de aceeași amploare aproximativ acum 100 de ani, cea de gripa spaniolă. Bineînțeles că informația aceasta ne-ar fi fost utilă din timp.

Dar nu, noi a trebuit să învățăm în ce iarnă a decis Napoleon să invadeze Rusia. Foarte util pentru data viitoare când o să decidem să invadăm Rusia, n-am ce zice. Mulțumim istorici că ne țineți la curent cu trecutul.

Dar Napoleon n-a fost nici măcar ultimul care a încercat să invadeze Rusia iarna, deci avertismentul istoricilor n-a funcționat. E ca și cum liderii nu ar trece pe la școală, pentru ca altminteri ar gândi logic și n-ar invada Rusia iarna. Pe bune, pariez că primăvara e un moment bunicel. Uite, Aprilie! Prinzi 4 luni bune de campanie militară înainte să plece toată lumea în concediu și să n-ai cu cine vorbi pe front.

Dar despre cum să nu invadezi Rusia iarna vom vorbi cu altă ocazie. Scormonind prin analele istoriei am descoperit că nu a scris nimeni un set de reguli de bună purtare în pandemie. Așa că îți enumerăm cinci dintre ele mai jos:

  1. E pardonabil să nu-ți recunoști amicii pe stradă dacă purtați măști. Felicitări chiar, înseamnă că le purtați corect. Dacă ai ochi frumoși, te-ai scos cu noua modă. Dacă ai și restul chipului frumos, ghinion – va trebui să petreci un an întreg ca noi ceilalți. Sau doi. S-ar putea să fie nevoie chiar să-ți dezvolți o personalitate șarmantă și să fii atent când deschizi gura.
  2. Strângerea mâinii este interzisă. Acest obicei total masculin despre care se crede că își are originea încă din vremea romanilor, când își strângeau antebrațul să verifice dacă interlocutorul nu are cumva arme ascunse sub mânecă, ignorând total faptul că ar fi putut avea arme ascunse sub mâneca stângă. De fapt, prima strângere de mână documentată datează din secolul 9 înainte de Hristos, între regele asirian Shalamaneser III și regele babilonian Marduk-zakir shumi pentru a puncta o alianță. Dar strângerea mâinii s-ar putea să fie și mai veche. Institutul Weizmann de Știință din Israel a descoperit că strângerea mâinii ar putea fi, de fapt, un mod de a transfera informații sociale despre interlocutor. Se pare că după ce strângi mâna cuiva există tendința de a duce mâna respectivă în zona nasului și a o mirosi, pentru a afla informații despre interlocutor. Tipul acesta de salut ar compensa subdezvoltarea simțului mirosului la oameni. Noi nu-ți recomanăm să faci asta nici când nu e pandemie pentru că un studiu din 2009 intitulat Experimental Pretesting of Hand-Washing Interventions in a Natural Setting spune că 69% dintre bărbați nu se spală pe măini după ce folosesc toaleta. Iar alte date sugerează că doar 5% dintre cei care fac asta o fac corect. Ba chiar, dacă ai strâns accidental mâna cuiva în perioada aceasta, un gest frumos ar fi să te dezinfectezi și să oferi si celeilalte persoane din gelul tău dezinfectant. Crede-ne, aduce belșug în casă.
  3. E perfect acceptabil să-ți ții interlocutorul la distanța minimă de o lungime de braț. Poți să citezi recomandările WHO. În sfărșit te poți distanța legal de oamenii care se strecoară prea aproape de tine atunci când îți vorbesc. Știi despre cine vorbim. O metodă bună de a evita asta în trecut era SĂ VORBEȘTI FOARTE TARE astfel încât persoana să nu se simtă confortabil foarte aproape de tine. În felul ăsta, dacă avea probleme cu auzul și asta era cauza, nu era nevoie să stea prea aproape de tine. Ei bine, astăzi poți cita regulile de distanțare socială. Iar dacă nu știi pe nimeni care stă prea aproape de tine când vorbeșe înseamnă că tu ești acela. De ce faci asta?
  4. Dacă nu te simți bine nu merge la muncă. Nu faci nimănui vreo favoare suferind pe acolo, iar în perioada asta chiar le poți face rău. În general ar trebui să știi că nu e o dovadă de dedicație să vii bolnav la muncă ci de inconștiență. Compania la care lucrezi a funcționat și înainte să lucrezi tu acolo și o va face și după ce vei pleca. Valabil și pentru petreceri sau ieșiri cu prietenii. Stai acasă, consultă un medic și cere concediu medical dacă e cazul. Este un drept al tău, nu o favoare pe care ți-o face cineva.
  5. Abandonează conspirațiile despre pandemie. Au trecut 7 luni de când pandemia aceasta este globală iar conspirațiile despre cum e doar o răceală sau un mijloc de-al lui Bill Gates de a-ți implanta un cip în corp pur si simplu nu mai sunt la modă. De altfel, dacă Bill voia să afle informații private despre tine putea s-o facă prin sistemul de operare al PC-ului tău de acasă. Se estimează că procentul utilizatorilor de Microsoft Windows este de 77-87% din totalul PC-urilor din lume, deci omul avea mijloacele de a face asta încă din 1995. Iar cu noile rețele de socializare nu e ca și cum majoritatea oamenilor își țin gândurile ascunse. Uite, dacă simți nevoia de conspirații poți să te ocupi de aterizarea falsă pe lună sau despre rachetele cu secetă ale americanilor. Sau despre universitatea Banaras Hindu din Varansi, India, unde se predă un curs despre cum să vindeci oamenii de fantome. Aceasta din urmă nu este o conspirație și se concentrează pe afecțiuni psihosomatice care sunt, adesea, confundate cu întâmplări paranormale. Sau poate știu ei ceva ce nu spun? Noi spunem sa investighezi mai mult. Serios acum, dacă 7,800,000 oameni îți spun că ești beat și vreo 5-6 că nu ești beat, poate ar trebui să mergi să te culci. 7,800,000 este numărul estimat al doctorilor în lume, obținut dintr-o rație generoasă de 1 doctor la 1000 de persoane.

În final ținem să-ți amintim că pandemia este un eveniment traumatic global pentru întreaga planetă și este în regulă dacă nu faci anul ăsta tot ce ți-ai propus. Folosește timpul acesta pentru a medita, a citi ceva nou sau pur și simplu pierde-l pe net. Anul acesta este permis. Uite, poți să-ți instalezi Linux și să-i dai o șansă, dacă tot nu-ți mai place de Bill.