Cultura organizațională este un amalgam de asumpții, valori, experiențe și metode de interacțiune într-o companie. Sau, pe scurt, este “cum merg lucrurile aici la noi”. Această cultură diferă chiar și între companiile surori sau companiile fiică-mamă. Manualele de management o să-ți mai spună și că această cultură organizaționlă este viziunea companiei, sau viziunea conducerii companiei. Dar noi știm că sefii nu prea știu tot ce, sau cum, se întâmplă pe acolo. Noi am spune că cultura organizațională este și rezistența personalului companiei la viziunea conducerii, o mica parte și cultura sau multi-culturalitatea personalului. Mai jos îți prezentăm 8 metode prin care poți afla din timpul interviului cam cum se fac lucrurile acolo la ei. Desigur, nu ai să afli tot dar măcar tragi un pic cortina.
Deci cum faci să afli dacă viitorul tău loc de muncă este potrivit pentru tine? La urma urmei dacă n-o să-ți placă vă pierdeți cu toții timpul acum, și puteai să fii la o cafea cu tipa aia drăguță de pe Tinder în timpul ăsta. Să nu fie timpul pierdut tu trebuie acum să afli câte ceva despre compania în care urmează să lucrezi. Și momentul sosește exact la finalul interviului, când persoana de la HR te întreabă dacă vrei să afli ceva de la ei. În general e mai mult o formalitate dar nu trebuie să lași oportunitatea asta să treacă. S-ar putea să nu se aștepte la asta și să fie puțin încurcați, dar e treaba lor. Sigur, ți-au pus filmulețul ăla despre companie la început dar oricum nu erai atent pentru că te gândeai la interviul care urmează. Așa că mai jos îți prezentăm câteva metode prin care poți maximiza șansa aceasta de a afla mai multe despre viitorul tău loc de muncă:
- Întreabă reprezentantul HR cum asigură compania specializarea forței de muncă, re-specializarea sau ce face să le asigure acces la informații de actualitate în domeniu. Poți să nu asculți răspunsul, ți-ai atins deja ținta: le-ai demonstrat că vrei să faci treabă și nu ai să te oprești la a face doar ce scrie în fișa postului. Doar un șef slab pregătit ar putea să nu aprecieze întrebarea asta, dar cine ar vrea să lucreze pentru el? Exact, întrebarea era adresată HR-ului, dar nu era pentru ei și nu era o întrebare. De altfel, majoritatea companiilor ofera cursuri de calificare în domeniul de activitate (care pot fi utile) și niște cursuri de Microsoft Office la care nu se duce nimeni (și nici n-ar trebui). Fii atent în continuare, asta e doar prima îmtrebare.
- Întreabă despre ore suplimentare. Se fac? Se plătesc? Există o limită? Trebuie să știi că în România există o lege care reglementează orele de muncă la cel mult 48 de ore pe săptămână, inclusiv cele suplimentare. Durata orelor de muncă se poate prelungi la cererea angajatorului cu condiția ca media orelor ultimelor 4 luni să nu depășească 48 de ore pe săptămână. Este articolul 114 din Codul Muncii. De asemenea trebuie să știi că amenzile care se dau companiilor pentru depășirea orelor suplimentare sunt pentru violarea articolului și nu în funcție de câte persoane au depășit această normă. Cu alte cuvinte, compania plătește o singură amendă iar voi lucrați oricât are angajatorul nevoie. Dacă auzi că ei acolo sunt o mare familie fericită ridică-te și pleacă: stau prea mult peste program. Nu ai nevoie de asta. De asemenea, din experiența noastră putem să-ți spunem că multe dintre companiile asiatice au un cult al orelor suplimentare, indiferent dacă ai de lucru sau nu.
- Întreabă despre criteriile de promovare. Nu ai nevoie de explicații aici. Sigur că nu vrei să iei locul șefului tău, dar te aștepți ca munca ta să fie recompensată și altfel decât financiar. Măcar o diplomă mică de pus pe perete.
- Întreabă cum abordează compania invențiile, descoperirile sau ideile noi. Se vor bucura să-ți povestească de premiile pe care le dau și ce au descoperit viitori tăi colegi, iar tu lași impresia că vii în echipă și cu creativitate, nu doar cu experiență.
- Întreabă-ți seful cum rezolvă conflictele de muncă și dacă a avut astfel de situații. Este foarte important să știi asta și e inevitabil să nu apară conflicte într-un loc în care oamenii stau minimum 8 ore împreună. Dacă spune că nu a avut, e posibil să te mintă. Persoana de la HR este pregătită să îți răspundă la întrebarea asta, dar tu vrei răspunsul șefului. În funcție de cât de bună echipă fac cei doi vei afla ce vrei să știi… sau nu.
- Întreabă dacă au proceduri de lucru pentru ce urmează să faci tu (au) și cum abordează situațiile care nu se încadrează în șabloanele existente. Aici depinde de cât de bine te simți tu lucrând într-un mediu organizat sau într-un pic de haos. Are si haosul avantajele lui, crede-ne!
- Cere un tur al companiei/birourilor/facilităților. De regulă la ultimul interviu și este bine să îți exprimi dorința asta din timp. În timpul turului încearcă să nu te concentrezi pe cât de drăguțe sunt viitoarele tale colege și dacă au sau nu inel pe deget. Fii atent la micile detalii (doar le-ai zis că ai atenție la detalii – și știm cu toții că asta e o minciună iar atenția la detalii este, de fapt, experiență). Cât de ordine este pe birouri/bancuri de lucru/mese? Noi suntem de părere că dacă este o ordine exemplară pe birouri ar fi bine să te întrebi care e stilul tău de lucru. Dacă nu poți fi la fel de ordonat s-ar putea să le pari neproductiv, indiferent de ce faci tu. Cât de relaxați sunt viitorii colegi, cât de relaxați sunt în preajma sefului lor? Imaginează-ți scena asta: “Hei, tu ești George, viitorul coleg, bun venit în “iad” he he” urmat de un zâmber strâmb, o privire dură a sefului după care noul coleg se retrage la biroul său. Nu cred că vrei să lucrezi într-un loc pe care unii colegi îl definesc așa. Există mici jucării, poze cu cei de acasă, praf pe birouri? Din experiența noastră persoanele care au la birou poze cu cei de acasă nu-i văd foarte des la ochi. Sigur, e ok pentru seful tău să aibă poze cu familia, cu copiii. Dau bine. Și pentru colegul ăla lingușitor, dar nu trebuie să fie prea multe astfel de poze. Ce stil vestimentar poartă? Ti-ar plăcea să te îmbraci la fel pentru următorii câțiva ani? Unii dintre viitorii tai colegi au barbă sau sunt toți proaspăt bărbieriți? Pantofii lor sunt curați? Ce poziție au pe scaun? Există sală de mese? Cu sala de mese e simplu: nu vrei să afli ce fel de pește a gătit colegul tău aseară în timp ce tu trebuie să finalizezi rapoartele pe prima jumătate a anului 2020.
- Mulțumește-le pentru răbdare și cere-ți scuze că ai transformat interviul ăsta de o oră într-unul de 3 ore. Speri să îi revezi curând.
Poate că nu ai aflat tot ce doreai să știi în timpul turului sau din întrebările de mai sus, dar cu siguranță nu ai fost doar un alt candidat speriat într-un sacou. Viitorii tăi colegi au avut ocazia să te cunoască un pic mai mult decât în timpul interviului când te-a rugat persoana de la HR să ii zici trei calități și trei defecte.
Dacă răspunsul pe care-l primești la prima întrebare este: “Asta e o covrigărie, ce vrei să știi?”, poate e timpul să faci și tu niște cursuri la seral după o zi de vândut covrigi. În trei ani vei putea să pui întrebările de mai sus altcuiva, cu altă atitudine.