Pesemne că ați văzut cu toții știrea cu tânărul care și-a cercetat arborele genealogic și a aflat că este rudă cu Ștefan cel Mare. Ei bine, la fel de tânărul Ion Ștefănescu din Suceava, animat de dorința de a descoperi niscaiva rude celebre în istorie, și-a cercetat arborele genealogic imediat ce a aflat cât de stufoși pot fi arborii aceștia genealogici. Spre marea sa mirare, Ion Ștefănescu a descoperit că, deși este moldovean get-beget cu strămoșii de pe lângă sau chiar din Suceava, acesta nu este rudă cu voievodul Ștefan cel Mare.

Moldoveanului nu i-a venit să creadă uluitoarea descoperire cu privire la trecutul familiei sale, așa că și-a mai făcut arborele genealogic de încă două ori (o data din surse independente și cu grup de control) dar rezultatele au fost aceleași. Ion Ștefănescu nu știe cum s-a putut întâmpla ca, având în vedere domnia de 47 de ani și prolificitatea domnitorului, acesta să nu treacă, măcar la un moment dat, și prin divanul strămoașelor sale. La urma urmei 47 de ani e aproape o generație, Moldova nu e așa de mare iar voievodul Ștefan cel Mare poposea cam peste tot.

Șocați și noi, la fel ca Ion, de descoperirea făcută am apelat la doi istorici de seamă, care ne-au impărtășit părerile lor. Aceștia ne-au rugat să nu le menționăm numele, pentru că nu doresc să fie asociați cu scandaluri dintre domnițe, divanuri și voievozi:

Istoric 1: Singura situație în care un moldovean autentic din zilele noastre ar putea să nu fie înrudit cu Ștefan cel Mare este posibilă doar dacă strămoșii acestuia ar fi evitat activ prezența voievodului. Motivele pentru care ar fi dorit acest lucru ne sunt si, cel mai probabil, vor rămâne necunoscute pentru totdeauna.

Istoric 2: Îmi pare rău dar nu pot fi de acord nici cu colegul de mai sus dar nici cu descoperirea făcută. Motivul pentru care domnul Ion Ștefănescu a descoperit că nu se trage din Ștefan cel Mare este acela că, cel mai probabil, strămoșii acestuia erau deja rude de gradul I sau II cu Ștefan cel Mare. Astfel avem ceea ce noi, istoricii, numim Paradoxul lui Ștefan Cel Mare și anume ori descinzi din Ștefan cel Mare, ori erai deja rudă cu Ștefan cel Mare. Paradoxul acesta este valabil pentru toate familiile stabilite in zona Moldovei începând cu anul 1400 d. Hr.

Era Ștefan cel Mare cam urâțel? Probabil că nu vom ști niciodată care erau standardele de frumusețe din Moldova secolului XV. Poate, având în vedere că titlul de “cel Mare” a fost obținut post mortem, strămoașele moldoveanului nostru nu s-au simțit deloc atrase de voievodul Ștefan (adică doar Ștefan asa, sec?). Cert este că moldoveanul nostru nu renunță și vrea să-și cerceteze arborele genealogic până la 1150 d. Hr., în speranța unei înrudiri cu Ginghis Han.